If you can read this, your browser does not support the HTML5 Canvas.
Share selection:

Antologijski performans Josefa Klammera u Galeriji Močvara

Posted on 10/02/2016 by Culture Vulture

Austrijski glazbenik i multimedijski umjetnik Josef Klammer u srijedu 17. veljače u 20 sati u velikoj dvorani Pogona Jedinstvo (Galerija Močvara) predstavlja koncertni performans za udaraljke i elektroniku pod nazivom “Bubnjanje je elastičan koncept”. Ulaz je besplatan!

Klammer od sredine 80-ih kontinuirano radi na području razvoja inovativnih instrumenata i istraživanja transformativnih potencijala zvuka. Umjetnik prvi put presvlači bubnjeve lateksom 2008. godine, u radijskom performansu nazvanom “Membrana”, te tako dobiva rastegnuti, usporeni zvuk koji podsjeća na disanje. Performans “Bubnjanje je elastičan koncept” kompleksniji je razvoj te prvotne ideje i svojevrsna antologija umjetnikovih eksperimenata s udaraljkama, koji naglašavaju fleksibilnost muziciranja, kreativnu fascinaciju i velike ekspresivne mogućnosti instrumenata, kao i raznih drugih umjetničkih medija.

Josef Klammer dobitnik je brojnih nagrada, od nagrade Ministarstva znanosti i umjetnosti za računalnu glazbu koju prima 1994. do posebnog priznanja na festivalu Ars Electronica 2015. godine. Projekte je predstavljao u brojnim gradovima, kao što su Hongkong, Sevilla, New York, Berlin i Pariz. Skladao je glazbu za TV i radio programe austrijske medijske kuće ORF te za kazališne produkcije, a s brojnim ansamblima redovito izvodi novu improvizacijsku elektronsku i eksperimentalnu glazbu. Član je ocjenjivačkog vijeća za nagradu Ars Electronica za digitalnu glazbu i vijeća Styrian Cultural Initiativ i IGNM/Austria te edukator i kustos čitavog niza festivala i glazbenih projekata.

Nakon performansa održat će se prezentacija trogodišnjeg kataloga Galerije Močvara (2011. – 2013.) koji predstavlja prve tri sound art godine Galerije Močvara pod vodstvom kustoskog tima Kontejnera. Naime, u razdoblju od 2011. do 2013. godine u sklopu Galerije Močvara predstavljeno je više od četrdeset hrvatskih i stranih umjetnika, glazbenika, eksperimentatora, edukatora i sound istraživača poput Enrica Ascolija, Marka Batiste, Damira Očka, Marca Donnarumme, Taa G. Vrhovca i mnogih drugih.

Vidimo se!

Be the first to leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *