If you can read this, your browser does not support the HTML5 Canvas.
Share selection:

Blessed be thy fishbowl

Posted on 20/06/2013 by Morbo

Jedna od neprikosnovenih premisa zapadnjačkog načina življenja je sljedeća: porast broja mogućnosti popraćen je srećom i zadovoljstvom. Nesumnjivo, to jest točno, ali do određene mjere. Čini se da postoji zdrava i nezdrava doza svega, pa tako i izbora.

U ovom TED predavanju, psiholog Barry Schwartz uvjerljivo propitkuje uvodnu premisu, čije bi raskrinkavanje i reformuliranje vođeno saznanjima dobivenim znanstvenom metodom moglo imati nesagledive implikacije kako po dizajn i poslovanje, tako i po svakodnevni život i odluke koje donosimo iz dana u dan.

Želimo li doista jelovnike na 10 stranica? Zašto zapravo postoje sve te tarife za telekomunikacijske usluge? Koja je korist od svijeta pod vršcima prstiju, ako ćemo završiti traćenjem dragocjenog vremena kompulzivnim osvježavanjem ulaznog spremnika elektroničke pošte ili facebook-a? Želimo li zaista imati tu mogućnost ostvariti u životu sve što poželimo? Barry nas upozorava da bi upravo takav scenarij, paradoksalno, značajno povećao (1) vjerojatnost da ne ostvarimo ništa, i (2) vjerojatnost da u konačnici budemo manje zadovoljni svojim postignućem nego što bismo bili da smo u startu imali manje opcija. Poslušajte zašto!

Be the first to leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *