If you can read this, your browser does not support the HTML5 Canvas.
Share selection:

Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna umjetnost na rubu zakona

Posted on 28/10/2016 by Alter Nation

Krećući od pitanja što je izvan norme, projekt Ekstravagantna tijela se bavi načinima na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog – bilo da je riječ o tjelesnosti, izgledu, ponašanju, seksualnosti ili životnom stilu. Fizički invaliditet, mentalno zdravlje i društvene implikacije treće životne dobi teme su koje su obilježile dosadašnja izdanja ovog međunarodnog, transdisciplinarnog umjetničkog projekta koji se od 2007. održava svake tri godine u organizaciji udruge Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse iz Zagreba.

Nadolazeće, četvrto izdanje festivala fokusira se na šire shvaćanje društveno propisane moralnosti promatrajući zločin kao najvažniju pukotinu društvene represije. Ekstravagantna tijela: Zločin i kazna bavi se društvenim, zakonodavnim, znanstvenim i ideološkim konstrukcijama kriminala i društveno-kulturnih normi koje odvajaju kriminalno od ne-kriminalnog ponašanja. Ideološke pretpostavke iza regulacije kriminalnog ponašanja, svakodnevna zlouporaba zajedničkih dobara, odnos društva prema slobodnoj informaciji, tjelesnosti i seksualnosti samo su dio tema koje se problematiziraju ovim projektom.

Međunarodna izložba održat će se u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo (Zagreb/RH) od 18. do 25. studenog 2016., dok će se program performansa organiziran u suradnji s partnerskom organizacijom KIOSK iz Beograda održati 20. i 21. studenog 2016. u Domu omladine Beograda (Beograd/RS).

Na festivalu će gostovati i izlagati renomirani regionalni i strani umjetnici i performeri poput Critical Art Ensemble-a, Richarda DeDomenicija, Karen Finley, Igora Grubića, Lynn Hershman Leeson, Maria Kovača, Stahla Stenslie-a, Zorana Todorovića, Zhu Yu-a i mnogih drugih.

 

Be the first to leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *