If you can read this, your browser does not support the HTML5 Canvas.
Share selection:

Ispred nas je 14. izdanje festivala 25 FPS

Posted on 10/09/2018 by Vragec

Četrnaesti 25 FPS, festival nezavisnih i nekomercijalnih filmova koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika i pripovijedanja, ove godine predstavlja prostorno i programski prošireno izdanje te se uz Zagreb i Rijeku, prvi put održava u Ljubljani. Premda se ni u dosadašnjim izdanjima nije prezalo od zamagljivanja granica između filmskih i proširenofilmskih programa, ovogodišnje festivalsko izdanje predstavlja i izložbeni dio s umjetničkim radovima koji se bave – filmom.

Svojevrsnu pojačanu popularnost inovativnih i eksperimentalnih filmskih formi potvrđuje i brojka od gotovo 2000 prijavljenih filmova za natjecateljski program Festivala među kojima su selektori, Sanja Grbin, Marina Kožul i Mario Kozina, izabrali 26 najistaknutijih. Među 26 filmova u konkurenciji dva su iz Hrvatske: Dokument Parakozmik Vladislava Kneževića i Planine Hrvoslave Brkušić.

O najboljim filmovima odlučivat će tročlani žiri u sastavu: američka videoumjetnica Jesse McLean, finski redatelj i umjetnik Mika Taanila te programski koordinator zagrebačkog Multimedijalnog instituta i direktor Human Rights Film Festivala, Petar Milat. Svaki član žirija dodjeljuje zasebni Grand prix, a publici se predstavlja posebno kuriranim filmskim i diskurzivnim programom.

Uz stalne festivalske programe – Natjecanje, Žiri predstavlja, Expanded Cinema, Refleksi i Ode filmu, ovogodišnje izdanje donosi i dvije izložbe, također u prostorima zagrebačkog Studentskog centra – finski svestrani umjetnik, ujedno i član ovogodišnjeg žirija te jedan od sudionika programa Expanded Cinema, Mika Taanila, predstavlja svoj rad Film Reader prethodno prikazan u Nordijskom paviljonu na Venecijanskom bijenalu 2017. godine, dok će umjetnički tandem Dušica Dražić i Wim Janssen predstaviti instalaciju Projektor – brončani odljev kultnog jugoslavenskog 35 mm projektora Iskra NP-21 i pripadajući film.

Više detalja pronađite na službenoj stranici festivala.

Be the first to leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *