If you can read this, your browser does not support the HTML5 Canvas.
Share selection:

Montažstroj pokreće projekt na Dan žena

Posted on 08/03/2017 by Tena Škiljević

Povodom Međunarodnog dana žena i povodom otvaranja široke javne rasprave o pravu na slobodno odlučivanje o rađanju djece, umjetnički kolektiv MONTAЖ$TROJ predstavlja cross-media projekt CIJANKALIJ §218.

Ovaj projekt je hrvatska praizvedba kultne njemačke drame CIJANKALIJ §218 Friedricha Wolfa iz 1929. godine. Drama je bila oružje borbe za ženska i radnička prava, a nastala je u okviru sklopu velikog društvenog pokreta za legalizaciju pobačaja u Njemačkoj.

Berlin, radnička četvrt Wedding, 1929. godina. Na snazi je paragraf 218 kaznenoga zakona – zakonska zabrana pobačaja. U ozračju ekonomske krize, mlada radnica Hete traži pomoć za prekid trudnoće iz socijalnih razloga. Ta ju potraga dovodi do tragičnog svršetka…

Cross-media projekt sastoji se od zvučne rekonstrukcije drame CIJANKALIJ §218 koja će biti objavljena uz uvodnu, u 8 epizoda, počevši od danas – 8. ožujka i tijekom sljedećih 40 dana. Uz zvučnu rekonstrukciju, projekt sadrži audiovizualne i tekstualne sadržaje koji će biti postepeno objavljeni na službenoj stranici projekta.

U uvodnoj epizodi zvučne rekonstrukcije drame CIJANKALIJ §218 poslušajte citate iz vremena nastanka drame koji su inspirirali Friedricha Wolfa u kreiranju priče o mladoj radnici Hete. Sedmominutnu uvodnu epizodu zvučne rekonstrukcije drame možete poslušati ovdje.

Prvu video najavu uvodne epizode zvučne rekonstrukcije CIJANKALIJ §218 gledate ovdje, a drugu ovdje.

Borbeno i solidarno za Dan žena!

Be the first to leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *