If you can read this, your browser does not support the HTML5 Canvas.
Share selection:

Trijumf europske animacije na Animafestu

Posted on 10/06/2013 by Culture Vulture

Belgijsko-francuskom filmu Usvajanje odobreno Grand prix i Nagrada publike, francuskoj Slici posebno priznanje, a švicarsko-hrvatskom projektu u razvoju Chris the Swiss Zlatni Zagreb

‘Za inovativnu upotrebu animacije kako bi ispunio stranice svoje osobne povijesti i napravio snažnu, autentičnu i ljupku autobiografiju, Grand prixom nagrađujemo film Usvajanje odobreno’, objasnio je žiri svoju odluku o dobitniku glavne nagrade Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb 2013. Zagrebačka je publika još jedno pokazala da voli i poznaje suvremenu animaciju te je, poput stručnog žirija, nagradila Jungov film Usvajanje odobreno. Autor je, iznenađen i iskreno dirnut, zahvalio publici, žiriju i Animafestu te je zaključio da mu se potraga za identitetom naposlijetku – isplatila.

Usvajanje odobreno autobiografska je priča južnokorejskog animatora Junga, jednog od 200 tisuća djece posvojene nakon Korejskog rata. Junga, kojem su 42 godine, policija je pronašla na ulicama Seula kada mu je bilo 5 godina, nakon čega ga je usvojila belgijska obitelj. Nakon mnogo godina Jung se odlučio prvi put vratiti u Seul kako bi još jednom udahnuo zrak svoje zemlje i možda uspio naći biološku majku. Pratimo njegovo putovanje pomirenja sa svojim korijenima koje ga tjera da se ponovno, u animaciji, prisjeti djeteta kakvo je nekada bio. Usvajanje odobreno krasi vrlo originalna animacija, sve crteže potpisuje Jung, dok je za režiju zaslužan Laurent Boileau.

Među devet filmova Velikog natjecanja sakrio se još jedan biser koji je oduševio članove žirija. Film Slika francuskog autora Jean-Françoisa Laguionieja dobitnik je posebnog priznanja žirija, koji ga je nagradio zbog ‘upotrebe animacije kako bi se objasnile i istražile mogućnosti i bogatstvo vizualne umjetnosti’.

Slika slavnog francuskog autora Jean-Françoisa Laguionieja njegov je četvrti dugometražni animirani film – divna i inovativna animirana bajka u kojoj je radnja smještena u nedovršenu sliku koja visi u napuštenom ateljeu, a protagonisti su – likovi sa slike.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 4. lipnja – 9. lipnja 2013. / dugometražno izdanje Kino Europa, Cineplexx Centar Kaptol